Merkez Bankası, Mayıs ayı fiyat geliÅmeleri deÄerlendirmesini yayımladı. DeÄerlendirmede enerji grubunda yıllık enflasyonun kayde deÄer Åekilde yükseldiÄi ifade edildi.
TCMB’nin mayıs ayı enflasyon deÄerlendirmesi Åöyle;
“Tüketici fiyatları mayıs ayında yüzde 3,37 oranında artıŠkaydetmiÅ, yıllık enflasyon 5,65 puan yükselerek yüzde 75,45 olmuÅtur.
Yıllık tüketici enflasyonundaki baz etkisi kaynaklı belirgin artıÅa karÅın, bu dönemde çekirdek B ve C göstergelerinin yıllık deÄiÅimleri ılımlı bir seyir izlemiÅtir. Yıllık enflasyon, hizmet ve temel mal gruplarında bir miktar düÅerken, enerjide belirgin olmak üzere diÄer gruplarda yükselmiÅtir. Bir önceki yılın aynı döneminde doÄal gazın ücretsiz kullanılması kaynaklı düÅük baza ek olarak, cari ayda meskenlere yönelik doÄal gazda ilk 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesiyle, enerji grubunda yıllık enflasyon kayda deÄer Åekilde yükselmiÅtir.
Bu uygulamanın sona ermesi mayıs ayı manÅet enflasyonunu 0,64 puan yukarıya çekmiÅ, söz konusu etki arındırıldıÄında aylık tüketici enflasyonu sınırlı bir iyileÅme kaydetmiÅtir. Gıda grubunda aylık enflasyon mevsimsel etkilerle zayıflamıÅ, bu geliÅmede sebze kalemi öncülüÄünde fiyatları gerileyen iÅlenmemiÅ gıda alt grubu belirleyici olmuÅtur. DiÄer taraftan, iÅlenmiÅ gıdada aylık enflasyon bir önceki aya kıyasla artmıÅtır. Hizmet grubunda yüksek aylık fiyat artıŠeÄilimi sürmüÅ, lokanta-otel, kira ve eÄitim öne çıkan kalemler olmaya devam etmiÅtir. Temel mal grubunda mayıs ayında sezon geçiÅine baÄlı olarak giyim ve ayakkabıda fiyatlar yükselirken, dayanıklı mal alt grubunda fiyat artıÅı yavaÅlamıÅtır. Türk lirasındaki ılımlı seyri takiben üretici fiyatları aylık artıÅı önemli ölçüde zayıflamıÅ, yıllık üretici enflasyonu ise düÅük bazın da etkisi ile yükselmiÅtir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmıŠverilerle, B ve C göstergelerinin aylık artıŠoranlarında gözlenmekte olan zayıflama eÄilimi mayıs ayında kesintiye uÄramıÅtır.”
Â